O Udruzi


UDRUGA ZA DOWN SINDROM

OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE I GRADA OSIJEKA

 Prva skupština održana je 04.05.2007.g , a upis u ured državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji obavljen je 15.05.2007.g.

Nakon osnutka udruge pripojili smo se Hrvatskoj zajednici za down sindrom te smo na taj način povezani sa svim udrugama za down sindrom u državi.

Udruga je osnovana inicijativom roditelja djece s down sindromom i prilikom osnutka bilo je 11-ero djece te ih je svakim danom sve više, a dobna skupina je od 1-15 godina.

Sjedište nam je u Višnjevcu.

Nedostatak vlastitog prostora otežavao nam je kontinuitet u radu, te izvršavanje željenih projekata u cijelosti.

Kraće vrijeme koristili smo kuću višnjevačke župe, odnosno „Družbe sestara kraljice svijeta“ dobili i dugo očekivani prostor u kojem ćemo biti s našom djecom. U tom periodu ostvarili smo dosta projekata kojima smo opremili prostore i nabavili didaktička pomagala.

Opremu posjedujemo ali i dalje nemamo prostor.

U ranijim godinama smo koristili jednom tjedno prostor dječjeg vrtića „Latica“ te u suradnji s tetom Mirelom imali sportsku radionicu pod nazivom „I ja to mogu“ pod pokroviteljstvom grada, odnosno Centra za predškolski odgoj.

Željeli bi istaknuti suradnju s udrugama osoba s poteškoćama u razvoju poput udruga: „Mogu“, „Delfin“, „Mro“, centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“, Dječje kazalište “Branko Mihaljević”, “Tim” i mnogi drugi.

Naravno da su tu i volonteri koji beskrajno usrećuju našu djecu svojim radom, nastupima i ljubavi koju im pružaju. Omiljeni volonter je Saša Gerber koji ih svojim mađioničarskim trikovima ostavlja bez daha te i oni pokušavaju nešto naučiti, a pritom mu zaplijene i poneki rekvizit.

Ne smijemo zaboraviti tete „ legice“ koje nam priređuju predstave svakog blagdana tako da imamo vlastiti mini teatar.

Izdvajamo dva simpozija na kojima smo prisustvovali i koja su prepuna kvalitetnih informacija na bazi istraživanja i mogućnostima koja djeca mogu dosegnuti i komparacijama življenja u Hrvatskoj u odnosu na ostale zemlje svijeta koje su senzibilnije prema osobama s poteškoćama u razvoju.

Simpoziji su bili u:

– Pula, listopad 2007.g.

– Sarajevo,travanj 2009.g.

 

predsjednik udruge Božidar Jukić
podpredsjednica Aleksandra Kaladić
tajnica Mirela Tičinović